Globálny rast dopytu po rope stráca dynamiku 

HABERL
16. februára 2024
dopyt po rope

Očakáva sa, že globálny dopyt po rope bude tento rok rásť výrazne slabším tempom, zatiaľ čo prudko rastúca produkcia z Ameriky pomôže zvýšiť ponuku, napriek obmedzeniam produkcie zo strany OPEC a jeho spojencov, uviedla Medzinárodná agentúra pre energiu. 

Organizácia so sídlom v Paríži vo štvrtok 15. 2. 2024 ponechala svoju predpoveď rastu dopytu po rope v tomto roku nezmenenú, na úrovni 1,2 milióna barelov denne, čo je pokles z 2,3 milióna barelov denne v roku 2023, v dôsledku pomalšieho hospodárskeho rastu. Očakáva sa, že celkový dopyt bude v priemere 103 miliónov barelov denne. 

Rast spomaľuje 

Spomalenie bolo v minulom roku na dobrej ceste, keď rast dopytu podľa agentúry klesol na 1,8 milióna barelov denne v štvrtom štvrťroku z 2,8 milióna barelov denne v treťom štvrťroku. V tomto roku sa predpokladá, že rast sa ešte viac spomalí na 1,4 milióna barelov denne v prvom štvrťroku a 1 milión barelov denne v druhom štvrťroku. 

Dopyt sa bude koncentrovať v Číne, Brazílii a Indii, pričom tri hlavné ekonomiky budú tento rok tvoriť takmer 80 % globálneho rastu. Návrat k trendom z rokov 2018 – 2019, keď takmer 90 % svetových ziskov bolo v týchto krajinách, uviedla IEA. 

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu v stredu 14. 2. 2024 zopakovala, že očakáva rast globálneho dopytu po rope v tomto roku o 2,2 milióna barelov denne a v budúcom roku o 1,8 milióna barelov denne. 

Krajiny mimo OPEC+ zvýšia ponuku ropy 

Medzitým sa očakáva, že rastúca produkcia z krajín mimo skupiny OPEC+ pomôže v tomto roku zvýšiť ponuku ropy o 1,7 milióna barelov denne na priemerných 103,8 milióna barelov denne, uviedla IEA. Ponuka bola predtým predpovedaná na úrovni 103,5 milióna barelov denne. 

V januári globálna dodávka ropy zaznamenala prudký pokles o 1,4 milióna barelov denne v porovnaní s decembrovými úrovňami, keďže výbuch v Arktíde zatvoril ťažbu v Severnej Amerike a OPEC a jeho spojenci podľa agentúry prehĺbili zníženie produkcie. 

„Zatiaľ čo vyššia globálna ponuka ropy v tomto roku na čele so Spojenými štátmi, Brazíliou, Guyanou a Kanadou by mala viac než zatieniť očakávaný nárast svetového dopytu po rope, prudký pokles produkcie v januári odštartoval ťažký začiatok roka,“ dodala IEA. 

Zvýšené geopolitické riziká 

Napriek predĺženiu a prehĺbeniu obmedzení dodávok OPEC+ IEA predpokladá mierny nárast zásob v prvom štvrťroku, čo by mohlo pomôcť obmedziť volatilitu trhu spôsobenú zvýšenými geopolitickými rizikami a celkovo nízkymi globálnymi zásobami ropy. 

Vývoz ruskej ropy v januári vo všeobecnosti stagnoval na úrovni približne 7,7 milióna barelov denne, no komerčné príjmy vzrástli v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom o 1,4 % na 15,7 miliardy USD v dôsledku mierneho nárastu cien produktov. Agentúra uviedla, že nedávne útoky Ukrajiny na ruské rafinérie ešte neovplyvnili nakládku produktov, ale vplyv na obchodné toky by mohol byť značný, ak by sa opravy predĺžili. 

Najnovšia správa IEA prišla po tom, čo sa futures na surovú ropu v januári zvýšili o približne 5 dolárov za barel, čo bolo poháňané obavami z rozširujúceho sa konfliktu na Blízkom východe a prerušení ťažby ropy v Severnej Amerike. 

Ropa Brent, medzinárodná referenčná hodnota, sa v súčasnosti obchoduje okolo 81 dolárov za barel, zatiaľ čo WTI, americký ukazovateľ ropy, je okolo 76 dolárov za barel. 

Martin Krištoff
PORTFOLIO MANAGER

Odber HABERL News

Získajte aktuálne informácie zo sveta financií a spravujte svoje investície ešte rozumnejšie. Prihláste sa na odber HABERL newslettra.